V úterý 21. ledna 2025 se v Klatovech uskutečnil inspirativní workshop s názvem Z farmy k turistovi: propojení farmy s gastronomií a turistikou. Akce se zaměřila na podporu šetrné turistiky, propagaci regionálních potravin a rozvoj venkova prostřednictvím moderních informačních technologií. Workshop probíhal v rámci mezinárodního výzkumného projektu PoliRuralPlus, který propojuje 20 partnerů ze 13 zemí Evropy. Českým koordinátorem projektu je Fakulta informačních technologií ČVUT, financování zajišťuje program Horizont Evropa.
Velká pozornost byla věnována pilotnímu projektu pro česko-bavorské příhraničí, jehož cílem je posílit spolupráci mezi městy a venkovem, podpořit vznik startupů, překonat kulturní a jazykové bariéry a analyzovat inovační potenciál regionu. Aktivní zapojení mladých podnikatelů, studentů i zkušených expertů je pro úspěch projektu klíčové.
Významnou roli na workshopu sehrála organizace WirelessInfo, která společně s Úhlavou, o.p.s., představila praktické využití digitálních nástrojů v oblasti regionální gastronomie. Prezentace Petra Horáka (WirelessInfo) a Radany Šaškové (Úhlava) s názvem „Možnosti využití Atlasu regionálních specialit na Klatovsku pro pilotní řešení projektu Data4Food2030“ ukázala, jak lze efektivně propojit místní farmy, gastronomii a turistiku pomocí chytrých datových nástrojů. Digitalizace pomáhá nejen lepší propagaci regionálních produktů, ale i celkovému rozvoji venkovských oblastí.
Diskuze v rámci workshopu přinesly mnoho cenných poznatků a inspirace pro další rozvoj regionu. Pod vedením organizací jako WirelessInfo, Českého centra pro vědu a společnost a dalších partnerů projektu PoliRuralPlus se otevírají nové možnosti, jak využít technologie pro podporu místních komunit, podnikání a udržitelného turismu.
Workshop zorganizovala Úhlava, o.p.s., za podpory Turistické oblasti Pošumaví, z.s., a Plan4All, z.s. mezi hosty nechyběli zástupci České centrály cestovního ruchu, regionální potravinoví producenti ani koordinátoři soutěže Regionální potravina v Plzeňském kraji.